Uncategorized

Hva er egentlig en algoritme?

I forelesing 3, fredag den 11. januar gikk vi igjennom mye spennende, blant annet gikk vi igjennom hva en algoritme er. Derfor fikk vi i oppgave, der vi skulle definere kort hva det betyr.
Kort fortalt er en algoritme en oppskrift på å løse et problem. Det er også en presis måte å gi instruksjoner til en data maskin på.

En algoritme kan være alt fra maskiner som undersøker feks blodet ditt eller nettsider som kommer med film og – bokanbefalinger, til at man selv bruker algoritmer for å lage musikk. Et eksempel på dette kan være Spotify. Spotify har algoritmer som finner ut hva slags musikk du hører på.

Nærmere er en algoritme et begrep som brukes på flere måter eller mer presist. For nesten alt i vår hverdag er påvirket av algoritmer, selv om man kanskje ikke tenker noe over at det er algoritmer.

Et siste eksempel er å gå til skolen, det kan faktisk være to former for algoritme. For når du går til skolen, så velger du en retning (den du alltid pleier å ta) også tar du et skritt, så velger du retning du skal og tar et skritt til, og dette repeterer du til du kommer frem.

I forelesingen den 11.januar kom Arne krokan over en ”challenge” som facebook har begynt med er ”10 years challenge”. Utfordringen er at en person skal legge ved et bilde av seg selv for 10 år siden og et bilde av deg selv fra idag.

Markedsførerne kan bruke det til å kjenne igjen hvor du befinner deg, i forhold til hvilken dagligvarehandel du benytter deg eller hva slags produkter du plukker med deg. Det kan også brukes til effekter av reklame, som hvordan reagerer kunder på reklamer. De kan også finne ut av hvilken sinnstilstand du befinner deg i, og dermed sender ut reklamer ut i fra ditt humør på det rette tidspunktet.


Nedenfor legger jeg til en video der Esten Høland Leonardsen snakker om algoritmer (dumme maskiner, smarte algoritmer).
Se gjerne videoen for en litt dypere forståelse.

https://www.nrk.no/video/PS*310446

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *