Uncategorized

Hvordan ser fremtiden ut?

I dag er det mange som lurer på hvordan den digitale hverdagen vil påvirke min og din hverdag i årene som kommer. Hvordan vil det endre arbeidshverdagen vår, måten vi handler/betaler, hvordan vil det påvirke måten vi kommuniserer på?  Og hvordan vil det påvirke hjemmene våre, og måten vi forflytter oss fra A til B?

Selv er jeg født bare fire år etter at Word Wide Web og internett fikk betydning for samfunnsutviklingen, og det har skjedd enormt mye de siste 25 årene. Og da Apple lanserte sine første smarttelefoner i 2010 fikk jeg og min generasjon tilgang til hele verden med kun et tastetrykk.

I dag snakkes det mer om nanoteknologi, robotisering og kunstig intelligens, og hvordan dette vil påvirke livene våre fremover. Får vi digitaliserte hjem hvor alt styres fra mobilen/en skjerm? Selvstyrende biler og busser, og roboter som tilbereder mat, rydder og vasker? Trenger vi ikke lenger en lege til å stille diagnose, men en robot/datamaskin som sitter på mer kunnskap og kompetanse enn et menneske klarer å tilegne seg.

Ulike studier viser at ca halvparten av dagens yrker vil forsvinne i løpet av en15-20-års periode. Blir det jobb til alle i en verden hvor digitale løsninger og robotisering overtar stadig flere arbeidsoppgaver og yrker? Vil det være behov for butikkmedarbeidere i en fremtid hvor stadig mer handles over nett? Vil kjøpesentre overleve på sikt? Bilforhandlere? Og hvordan vil det påvirke kompetanseyrker som leger, advokater og revisorer når stadig flere oppgaver utføres av avanserte datamaskiner og roboter?

Som student og snart klar for arbeidslivet er dette tanker som gir grunnlag for ettertanke. Hvilke yrker vil overleve, og hvordan kan jeg tilpasse min erfaring og kompetanse i forhold til oppgaver som blir etterspurte og relevante i en verden som endres i et raskere tempo enn noensinne?

5 thoughts on “Hvordan ser fremtiden ut?”

  1. Gode refleksjoner fra en student i starten av en karriere. Dette vil jo også stille nye krav til universiteter og høyskoler som må tilpasse seg store endringer i en ny digital hverdag. Slik at studentene er godt forberedt til å møte nye behov i arbeidsmarkedet.

  2. Vi kan nok gjette mye om fremtiden, og det er fint aa gjoere det, men det er nok mye som blir annerledes enn det vi tror. Og mange av fremtidens jobber har vi ikke engang anelse om. Det viktige er aa ta en utdannelse som er tilstrekkelig vid og som gjoer oss klar til aa ta endringer og utfordringer som vil komme og som vi ennu ikke vet hva vil bli. Egenskaper som; dyktig til aa samarbeide, villig til aa ta utfordringer, lederinnstinkt, nysgjerrighet og kreativitet, ansvarsfoelelse, positiv holdning, og ikke minst ha ett stort hjerte og mye entusiasme.
    Lykke til Nora.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *